Zes op de tien werknemers gaat aan de slag met zijn gezondheid als de werkgever een online gezondheidsprogramma aanbiedt dat inzicht geeft in individuele gezondheidsrisico’s en online advies op maat biedt.

Daardoor kan het verzuimpercentage in een organisatie in twee jaar tijd met 20 procent dalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Individuele gezondheidsrisico’s

Het online gezondheidsprogramma waarvan promovendus Niessen de effecten onderzocht, brengt allereerst individuele gezondheidsrisico’s in kaart.

Dit doet het programma op basis van iemands leefstijl, de persoonlijke en familiaire ziektegeschiedenis en biomedische metingen zoals bloeddrukmetingen en cholesterolwaarden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een werknemer die inzicht krijgt in het samenspel van alle onderliggende risicofactoren van zijn of haar verhoogde hart- en vaatziekterisico, eerder geneigd is te werken aan een betere gezondheid.

Leefstijlverandering

De werknemers in het onderzoek ontvingen behalve het risicoprofiel een gepersonaliseerd advies op de gebieden waar een verhoogd risico aanwezig is en verwijzing naar online zelfhulpmodules en partijen die kunnen helpen bij het omlaag brengen van het risico.

Een maand na deelname is 38 procent van de deelnemers meer gaan bewegen, 44 procent gezonder gaan eten, drinkt 10 procent minder alcohol en is 14 procent gestopt met roken.

Zonder arts

Deelnemers kunnen in het programma ook veel gegevens zelf invullen. Daar bleek uit dat het mogelijk is om het risico op hart- en vaatziekten in eerste instantie zonder tussenkomst van een arts te bepalen. En dat de meeste deelnemers met één bloeddrukmeting eenvoudig zelf thuis kunnen vaststellen of ze last hebben van een verhoogde bloeddruk.

Dit maakt dat de kosten van een gezondheidsprogramma en eventuele onderzoekskosten laag zijn, waardoor werkgevers de investering met de verzuimreductie kunnen terugverdienen.

Het onderzoek

Aan het onderzoek naar het verbeteren van de leefstijl deden 638 werknemers mee. Voor het berekenen van het verschil in verzuim tussen deelnemers en niet deelnemers aan het online gezondheidsonderzoek bestudeerde de promovendus de gegevens van meer dan 20.000 werknemers van een grote organisatie in Nederland.

Het online gezondheidsprogramma is ontwikkeld door kennisinstituut NIPED.