Bijna drie miljoen werknemers in Nederland voeren fysiek belastend werk uit.

Dat betekent regelmatig kracht zetten, vaak herhalende bewegingen maken of in ongunstige houdingen werken.

Ruim 30 procent van hen heeft behoefte aan maatregelen om fysieke belasting te voorkomen. Dit blijkt uit cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2014) van TNO en CBS.

Extra verzuimdagen

Zonder maatregelen tegen fysiek te belastend werk, is de kans op lichamelijke klachten groot. Van alle aan het werk gerelateerde verzuimdagen is 38 procent te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat, 30 procent aan fysiek belastend werk.

Op jaarbasis betekent dit 800 miljoen euro aan kosten door loondoorbetaling van extra verzuimdagen door beroepsziekten door fysieke belasting.

Arbeidsrisico

Volgens 45 procent van de werkgevers vormt fysieke belasting een belangrijk arbeidsrisico in hun bedrijf en daarmee is dit risico aanwezig in ruim 165.000 bedrijven in Nederland (Werkgevers Enquête Arbeid 2014).

In 2014 is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in samenwerking met TNO en Buro voor Fysieke Arbeid, gestart met het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Dit netwerk met verschillende bedrijven deelt kennis over de aanpak van fysiek zwaar werk.

Bijeenkomst over duurzaam werk

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert op donderdag 5 november een bijeenkomst over innovaties in de aanpak van fysieke belasting.

120 werkgevers uit onder andere de bouw, het onderwijs, de gezondheidszorg, transport en industrie gaan aan de slag met de vraag hoe zij van fysiek zwaar werk duurzaam werk kunnen maken.

Thema van de bijeenkomst is dit jaar leren en innoveren. Vragen daarbij zijn: hoe kunnen werkgevers beter gebruikmaken van de huidige innovaties? Hoe belangrijk gaan robots worden in het werk? En hoe kunnen werknemers al van jongs af aan leren om fysieke belasting te beperken?

Bron: SZW