Vraag:
Welke bijdrage kan een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) leveren aan een programma op het gebied van duurzame inzetbaarheid?

Antwoord:
Duurzame inzetbaarheid is een containerbegrip. In onze opinie vallen hier de volgende beleidsvelden onder:

  • verzuim en preventie
  • vitaliteit en gezondheid
  • talentontwikkeling en mobiliteit

Op het gebied van de eerste twee beleidsvelden, kan een Preventief Medisch Onderzoek een wezenlijke bijdrage leveren.

De bedrijfsartsenvereniging NVAB heeft een richtlijn opgesteld voor het uitvoeren van een PMO. Daarin staat samenvattend vermeld dat een PMO kan worden gebruikt voor het vroegtijdig opsporen van gezondheidsrisico’s om gezondheidsschade te voorkomen, gezondheidsschade vast te stellen en verdere schade te voorkomen en om de gezondheid van de medewerkers te bevorderen.

In de praktijk blijkt dat PMO binnen duurzame inzetbaarheid vaak wordt ingezet om medewerkers vitaal te houden. Bijvoorbeeld: is een medewerker fit en vitaal genoeg om het werk ook de komende jaren aan te kunnen?

Maar doelstellingen om vroegtijdig gezondheidsschade op te sporen en verder schade te voorkomen zijn zeker net zo belangrijk. Het aanbieden van een periodiek gezondheidsonderzoek, indien daar vanuit de RI&E aanleiding toe is, is zelfs een wettelijke verplichting.

Dus, als je met een PMO aan de gang wilt, denk goed na over welke doelstellingen de organisatie daarmee heeft. En kies dan niet te makkelijk voor uitsluitend een PMO ter ondersteuning van het vitaliteitsbeleid. Fitheid en vitaliteit zijn belangrijk, maar zonder goede gezondheid zijn het lege begrippen.

Marijn Meijler, organisatieadviseur duurzame inzetbaarheid/arbeidshygiëniste bij Prevent Partner